Waar rook is, is vuur. De dames en heren veelbelovers van de klassieke partijen azen nu al op een substantiële verhoging van:
De erfbelasting: blijf van het spaargeld voor onze kinderen
In maart 2024 werd in een artikel in de Tijd al geopperd om de schenk- en erfbelastingen te verhogen om de druk op de lonen te verlagen. Dat voorstel pareerde fiscaal expert Michel Maus van de VUB op zijn LinkedIn meteen met twee krachtige tegenargumenten.
- Binnen de OESO staat België op nummer twee van landen met de hoogste belastingdruk op schenkingen en erfenissen.
- Binnen de EU hebben 10 van de 27 lidstaten die belasting al afgeschaft. Het draagvlak verkleint omdat die belasting meer en meer als onrechtvaardig beschouwd wordt.
Onze grijpgrage regering zal er na de verkiezingen als de kippen bij zijn om dergelijke academische ballonnetjes die opgelaten worden in hun voordeel te draaien en alweer aan onze zuurverdiende spaarcenten te knabbelen – en die van onze kinderen – met misschien wel een verdubbeling van de erfbelasting.
Nogmaals: de begroting en de loondruk mogen niet gered worden door de hardwerkende burger, die, hoewel dat hij al heel zijn leven tot treurens toe belast is, toch nog wat spaarcenten veilig gesteld heeft voor zijn kinderen, maar door de overheid zelf, die op dieet moet. Een Vlaming die heel zijn leven hard werkt, hoeft na zijn werkende carrière toch niet nog eens te betalen voor de spilzucht van de overheid?
De huurbelasting: geniet ten volle van je huisje of appartementje
Een uitstekende manier om je oude dag veilig te stellen en om je kinderen later een voorsprong in het leven te geven, is investeren in een tweede huisje of appartement. Dat is dan ook iets wat heel wat Vlamingen doen: de door hard werk verdiende spaarcenten investeren in een aangenaam pand aan zee of in de Ardennen, of waar dan ook in ons land. Dat zou toch iedereen gegund moeten zijn zonder dat alweer zwaar af te romen? Momenteel worden huurinkomsten belast met 10 %. De klassieke partijen liggen nu al op de loer om daar wat procenten bij te doen of een zwaai naar boven te geven aan het kadastraal inkomen (de basis waarop de belasting berekend wordt). De visie van Voor U is juist omgekeerd: iedereen die noest gewerkt heeft om een extra eigendom te verwerven, moet nu eindelijk eens met rust gelaten worden. Die arbeid is al voldoende belast. Gaat het pand vervolgens naar je kinderen, dan zijn we weer bij ons vorige punt: ook daar mag niet extra op belast worden.
Werken moet altijd lonen: tijdens je loopbaan, maar evengoed na je loopbaan. Zo wordt werken aantrekkelijk. De overheid moet niet faciliteren dat werkende mensen tot het einde van hun dagen meebetalen aan wie ervoor kiest zijn leven lang in een hangmat te slijten.
Ivan Sabbe Tweet