Uplace: de knoeiboel van de Vlaamse regering

uplace ivan sabbe

De Raad van State heeft dinsdag de milieuvergunning van het winkelcomplex Uplace in Machelen geschorst. Volgens de Raad is het nog niet duidelijk of de site wel goed ontsloten kan worden. Dit dossier is de veruitwendiging van de traagheid waarmee investeringsprojecten in Vlaanderen kunnen doorgaan, besluit Vlaams parlementslid Ivan Sabbe naar aanleiding van de beslissing van de Raad van State.

Het dossier Uplace komt nu terug op het bord van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Zij besliste op 30 mei 2012 het winkelcomplex een milieuvergunning toe kennen.

De investeerder heeft met Uplace een ellenlang vergunningentraject doorlopen (zie onder) en aldus miljoenen uitgegeven voor de voorbereiding van die investering. Het is ongehoord dat de investeerder al vijf jaar aan het lijntje wordt gehouden (Uplace diende al in december 2007 een aanvraag in voor het reconversiegebied Machelen-Vilvoorde nvdr). En nu krijgt de investeerder nog eens te horen dat de Vlaamse regering op het vlak van infrastructuur onvoldoende zijn werk heeft gedaan. Rechtsonzekerheid ten top.

Meer dan een jaar geleden schorste de Raad van State ook al de inplanting van een nieuw voetbalstadion op de site Chartreuse in Brugge. Ondertussen zit dat dossier nog altijd in het slop.

De Vlaamse Regering maakt net als bij het stadiondossier in Brugge nu ook een knoeiboel van het dossier Uplace. Als de Vlaamse regering op die manier verder te werk blijft gaan, dan zal de rechtsonzekerheid voor investeerders in Vlaanderen alleen maar toenemen. Of je nu voor of tegen Uplace bent, de conclusie is en blijft dat door de logge administratieve mallemolen in Vlaanderen de doorlooptijd van investeringsprojecten onnodig verlengd wordt of dat investeringsprojecten zelfs überhaupt onmogelijk worden gemaakt.

In een artikel in De Tijd van vandaag d.d. 18 december 2012 geven Vlaamse parlementsleden van meerderheid en oppositie onomwonden aan dat de Vlaamse regering te weinig werk maakt van het versnellen van vergunningsprocedures.

De Vlaamse Regering belooft keer op keer dat ze de regelneverij zal verminderen, maar het blijft nog steeds wachten op daden. Creatieve ondernemers botsen telkenmale op quasi onoverkomelijke bureaucratische barrières, zodat hen de drang om te investeren wordt ontnomen en de vooruitgang van de Vlaamse economie wordt afgeremd.

  • de socio-economische vergunning wordt (zonder enig bezwaar noch het aantekenen van beroep) afgeleverd (september 2010);
  • het milieueffectenrapport wordt goedgekeurd (31/01/2011);
  • de milieuvergunningsaanvraag wordt geweigerd door de provincie Vlaams-Brabant (14/09/2011);
  • tegen die beslissing wordt beroep aangetekend door Uplace (dossier komt bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege terecht) (oktober 2011);
  • de bouwvergunning wordt uitgereikt door Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (28/10/2011);
  • tegen die beslissing wordt beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen;
  • de administratie Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) levert een voorwaardelijk gunstig advies om het provinciebesluit op te heffen;
  • de gewestelijke milieuvergunningscommissie (GMVC) gaat in tegen dat advies en komt tot het omgekeerde besluit (maart 2012);
  • de milieuvergunning wordt toegekend door Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (30/05/2012);
  • tegen de goedkeuring van de milieuvergunning wordt beroep aangetekend bij de Raad van State;
  • de Raad van State schorst de milieuvergunning van het winkelcomplex Uplace (18/12/2012).

Neem contact op met Ivan Sabbe en versterk de beweging van VoorU: samen bouwen aan een Vlaanderen waar werken loont en ondernemen beloond wordt. Uw stem en steun zijn de sleutels tot onze gezamenlijke vooruitgang.

Nabeschouwing verkiezingen 9 juni 2024

7 werven, 12 werken = 1900 euro voor elke burger

Open brief aan Bart De Wever (N-VA)