Tolvrije Liefkenshoektunnel heeft gunstig effect op verkeer

Het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel heeft, volgens de VRT-verkeersredactie, een gunstig effect op de verkeersproblemen in en rond Antwerpen. Al zes dagen op rij staan er geen files meer op de E34 en de E313. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de Liefkenshoektunnel door werkzaamheden in beide richtingen tolvrij is tijdens de spitsuren. De Liefkenshoektunnel is amper iets meer dan een week tolvrij tijdens de spitsuren en nu al blijkt dat een tolvrije tunnel minstens een deel van het fileleed in en rond Antwerpen kan oplossen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft mijn roep om een tolvrije Liefkenshoektunnel altijd weggelachen, maar krijgt nu dus lik op stuk.

Het duurt nog minstens tot het najaar van 2016 alvorens de spade in de grond gaat en gestart wordt met de bouw van de Oosterweelverbinding. Die timing zal zelfs zeer waarschijnlijk zelfs niet gehaald worden, want er is geen enkel maatschappelijk draagvlak voor het gekozen BAM-tracé. De actiegroepen staan nu al klaar om in het kader van het GRUP of bij de aanvraag van de bouwvergunning een gigantisch arsenaal aan bezwaren in te dienen. De kans is dan ook groot dat de procedureknoop nog meer verstrikt geraakt en dat dit dossier nog maar eens vertraging oploopt.

Om op korte termijn het fileleed te verminderen moet de Vlaamse regering – naar aanleiding van de resultaten van de proefperiode – eindelijk beslissen om de Liefkenshoektunnel definitief tolvrij te maken in combinatie met een betere toegang tot de tunnel.

Door het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel kan het fileprobleem in Antwerpen op korte termijn alvast wat verzacht worden. Een betere toegang tot de tunnel zal de positieve effecten van het tolvrij maken alleen maar verder versterken. Een betere ontsluiting van de tunnel is mogelijk door de omvorming van de N49 tot hoofdweg, de ombouw van de R4 oost tot primaire weg I en II, en een duidelijke signalisatie en extra rijvakken op de E17. Op die manier zal er al heel wat verkeer van de R1 gehaald worden.

Wetende dat de realisatietermijn van de Oosterweelverbinding nog zeer onzeker is, kunnen we verwachten dat het verkeer in en rond Antwerpen minstens de komende 10 jaar zal blijven stilstaan. Daarenboven heeft de Oosterweelverbinding een kostprijs van meer dan 3 miljard euro, en zelfs meer dan 7 miljard euro voor het volledige Masterplan 2020. In die optiek is een jaarlijkse beperkte budgettaire kost, om de verkeersdruk op korte termijn te verlichten door het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel, een realistische en wenselijke beleidskeuze.

Het zou dus onverantwoord zijn, en blijken van zeer slecht bestuur om – in afwachting van een oplossing op lange termijn – de Liefkenshoektunnel niet definitief tolvrij te maken voor alle verkeer

Neem contact op met Ivan Sabbe en versterk de beweging van VoorU: samen bouwen aan een Vlaanderen waar werken loont en ondernemen beloond wordt. Uw stem en steun zijn de sleutels tot onze gezamenlijke vooruitgang.

Nabeschouwing verkiezingen 9 juni 2024

7 werven, 12 werken = 1900 euro voor elke burger

Open brief aan Bart De Wever (N-VA)